Strona główna

ugotujkocura.opx.pl jest strona na która każdy członek serwisu może wrzucać swoje przepisy dopiero sie rozwijamy

i nasza strona jest uboga dlatego prosimy o wysyłanie przepisów 

Już wkrótce:

- nowe menu

- Nowy design 

- Nowi moderatorzy

Ty też możesz zostać moderatorem strony i dodawać przepisy, w tym celu prosimy o kontakt z adminem

 

składniki i przygotowanie:



Składniki
pierś kaczki (ze skórą), pokrojona na kilkucentymetrowe paski

Marynata
3 łyżki syropu klonowego (albo płynnego miodu)
2 łyżki ]sosu sojowego
1 łyżeczka przyprawy „pięć smaków”

Sos śliwkowy do maczania
10-15 śliwek, na przykład węgierek lub kilka nektarynek
ciemny cukier, do smaku
laska cynamonukilka łyżek białego wytrawnego wina
2 łyżki octu z czerwonego wina
pieprz do smaku
kilka gałązek świeżej kolendry, do dekoracji

Przygotowanie
Ponacinać na krzyż skórę na paskach kaczki. Wymieszać składniki marynaty i włożyć do niej kaczkę na około 30 minut. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, włożyć do rondelka. Dodać trochę cukru, laskę cynamonu i wino. Ustawić rondelek na węglach na grillu lub na kuchence gazowej, gotować około 25 minut. Zdjąć z ognia i przetrzeć śliwki przez sito. Spróbować i ewentualnie dosłodzić do smaku. Wlać ocet winny, dodać odrobinę pieprzu, wymieszać. Kawałki piersi ułożyć na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej, piec 8 do 10 minut z każdej strony. Zdjąć z grilla lub patelni i odłożyć na parę minut, żeby stężały. Następnie pokroić je w skośne kawałki, wygodne do jedzenia palcami. Na talerz wylać warstwę sosu, na nim ułożyć kawałki kaczki. Udekorować gałązkami kolendry.

składniki i przygotowanie:

Składniki:

Makaron
250 g mąki (typ 00) plus do podsypania
1 jajko
3 żółtka
sól
Pesto:
1 duży pęczek bazylii (ok. 50 liści)
10 g grubej soli morskiej
4 ząbki czosnku
40 g orzeszków pinii
100 ml oliwy
80 g startego sera parmezan lub pecorino romano
Sól i świeżo zmielony pieprz
parmezan, listki bazylii

Przygotowanie:

Przygotować ciasto na makaron: mąkę wysypać na blat lub do dużej miski, zrobić w środku dołek, wbić do niego jajko i żółtka, dodać szczyptę soli. Z początku widelcem, potem palcami, zmieszać mąkę z jajkami i zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać nieco wody. Wyrabiać na blacie posypanym mąką, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i stanie się gładkie. Przykryć ściereczką i odłożyć na 15 – 30 minut. Podzielić ciasto na 4 części. Cienko rozwałkować na blacie posypanym mąką lub przepuścić przez maszynkę do makaronu, stopniowo zmniejszając grubość od największej do najmniejszej. Pokroić lub porwać ciasto na kawałki, mniej więcej kwadraty o boku 15 cm. Ewentualnie przesypać mąką, by się nie posklejały i odłożyć na kilka minut, by przeschły. 
Przygotować pesto: oberwać liście bazylii z łodyżek, wrzucić do moździerza, wsypać sól i lekko utłuc. Ząbki czosnku obrać, rozgnieść, dorzucić do moździerza i wszystko razem utłuc. Dodać orzeszki pinii i utłuc. Wsypać ser, wlać oliwę i utrzeć wszystko razem. Ew. doprawić solą i pieprzem. W dużym garnku zagotować wodę i osolić. Wrzucać płatki makaronu na wrzątek i gotować 1 minutę. Na dużą patelnię wyłożyć 4 łyżki pesto, wlać 4 łyżki wody z gotowania makaronu, wymieszać i podgrzać razem. Łyżką cedzakową przełożyć makaron na patelnię, dodać resztę pesto, wszystko razem wymieszać i chwilę podgrzewać. Przełożyć na talerze, posypać parmezanem, udekorować listkami bazylii i podawać.

składniki i przygotowanie:



Ilość: 24 mini babeczki

Składniki
½ szklanki mąki tortowej
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta miałkiej soli
3 łyżki mleka 2%
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka pasty waniliowej
żółtka z 4 dużych jajek
białko z 4 dużych jajek
12 łyżek cukru

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C i włóż papierowe papilotki do foremek do pieczenia minimufinek. Przesiej oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz sól. W drugiej misce zmieszaj trzepaczką mleko z pastą waniliową i odstaw na bok. Ubij białka z 6 łyżkami cukru na niezbyt sztywną pianę. W drugiej misce utrzyj żółtka z pozostałymi 6 łyżkami cukru, aż zwiększą objętość dwukrotnie i zrobią się pastelowo żółte. Dodaj pianę z białek do żółtek w dwóch porcjach i wymieszaj. Przełóż łyżkę ciasta do mlecznej mieszaniny, przemieszaj, a następnie wlej ją do miski z ciastem. Mieszaj krótko i energicznie, aż składniki się połączą. Nałóż ciasto do przygotowanych foremek na mufinki za pomocą dwóch łyżeczek albo szprycy cukierniczej, napełniając foremki w 3/4. Piecz 12-13 min, aż ciasto zrobi się sprężyste. Odstaw do wystygnięcia.

PROSTY KREM
115 g gładkiego twarożku śmietankowego o temperaturze pokojowej
120 g miękkiego masła
3 szklanki cukru pudru, przesianego
1 łyżeczka pasty waniliowej
1-2 łyżki mleka

Przygotowanie
Utrzyj mikserem twaróg z masłem na puszystą masę. Na wolnych obrotach wsypuj po jednej szklance cukru pudru i starannie mieszaj. Dodaj pastę waniliową i mleko – po jednej łyżce, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Nakładaj na waniliowe babeczki.

 Witam na stronie głównej Dobromir Gotuje

Na naszej stronie są dostępne przepisy wszelkiego rodzaju, które przesyłają nam użytkownicy strony, oczywiście pierw są zatwierdzane przez moderatora.

Moderator jest zaufany wiec nie musimy się martwic ze z któregoś przepisu wyjdzie nam zakalec :)

Zapraszamy do zakładek z przepisami kuchni:

- Włoskiej

- Polskiej

- Amerykańskiej

Już wkrótce będą dostępne przepisy z innych kuchni ale to już tajemnica 

Zapraszamy do dodawania własnych przepisów, lecz żeby zapobiec spamowi musisz założyć własne konto.

 

 

Wyszukaj przepis z naszego katalogu