Strona główna

składniki i przygotowanie:



Składniki
tuszka kałamarnicy

Farsz
1/2 posiekanej, zeszklonej na oliwie cebuli z posiekanym ząbkiem czosnku
oliwa
kilka dużych garści szpinaku
100 g ryżu, ugotowanego al dente
kilka gałązek świeżej mięty 
sok z cytryny
sól, pieprz do smaku

Sos
1/2 posiekanej, zeszklonej na oliwie cebuli z posiekanym ząbkiem czosnku
1/2 łyżeczki cukru
krojone pomidory z puszki lub świeże, dojrzałe pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w drobną kosteczkę
kilka łyżek rzadkiego przecieru pomidorowego
łyżka posiekanej natki pietruszki
oliwa
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Tuszkę kałamarnicy ponacinać z obu stron na krzyż, na głębokość kilku milimetrów. Na oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, połowę przełożyć do miski, połowę zostawić na patelni do sosu. Na odrobinie oliwy przez parę minut dusić porwane na kawałki liście szpinaku. Przełożyć do miski z cebulą. Dodać ugotowany ryż, wymieszać. Wcisnąć trochę soku z cytryny, dodać posiekaną miętę, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać. Szpinakowym farszem nadziać kałamarnicę, wpychając go palcami do końca tuszki. Brzegi kałamarnicy spiąć wykałaczką, namoczoną uprzednio na 15 minut w zimnej wodzie. Nadzianą tuszkę posypać pieprzem i posmarować oliwą, ułożyć na ruszcie i piec 5-6 minut, obracając, aby się równo przypiekła. 

Uwaga! - nie należy jej piec zbyt długo, bo będzie gumiasta. 
Przed podaniem wylać sos na talerz i na sosie ułożyć upieczoną tuszkę, pokrojoną ostrym nożem w ukośne plastry. 

Sos
Do połowy ilości cebuli, zeszklonej na oliwie z czosnkiem, dodać cukier i podsmażyć, aby podkarmelizować cebulę. Dodać przecier pomidorowy i pokrojone pomidory, wymieszać, smażyć kilka minut na małym ogniu. Dodać posiekaną pietruszkę i dolać odrobinę oliwy, wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku, pogotować jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu.

Wyszukaj przepis z naszego katalogu