Strona główna

składniki i przygotowanie:



Składniki
pierś kaczki (ze skórą), pokrojona na kilkucentymetrowe paski

Marynata
3 łyżki syropu klonowego (albo płynnego miodu)
2 łyżki ]sosu sojowego
1 łyżeczka przyprawy „pięć smaków”

Sos śliwkowy do maczania
10-15 śliwek, na przykład węgierek lub kilka nektarynek
ciemny cukier, do smaku
laska cynamonukilka łyżek białego wytrawnego wina
2 łyżki octu z czerwonego wina
pieprz do smaku
kilka gałązek świeżej kolendry, do dekoracji

Przygotowanie
Ponacinać na krzyż skórę na paskach kaczki. Wymieszać składniki marynaty i włożyć do niej kaczkę na około 30 minut. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, włożyć do rondelka. Dodać trochę cukru, laskę cynamonu i wino. Ustawić rondelek na węglach na grillu lub na kuchence gazowej, gotować około 25 minut. Zdjąć z ognia i przetrzeć śliwki przez sito. Spróbować i ewentualnie dosłodzić do smaku. Wlać ocet winny, dodać odrobinę pieprzu, wymieszać. Kawałki piersi ułożyć na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej, piec 8 do 10 minut z każdej strony. Zdjąć z grilla lub patelni i odłożyć na parę minut, żeby stężały. Następnie pokroić je w skośne kawałki, wygodne do jedzenia palcami. Na talerz wylać warstwę sosu, na nim ułożyć kawałki kaczki. Udekorować gałązkami kolendry.

Wyszukaj przepis z naszego katalogu