Strona główna

składniki i przygotowanie:

Składniki:
1 kaczka o wadze 2-2,5 kg
4 kwaśne jabłka
2 łyżki żurawiny
ok. 1 łyżeczki majeranku
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
sok z cytryny
oliwa z oliwek
1 mała główka kapusty czerwonej
1 łyżka octu
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:
Kaczkę myjemy, wyciągamy podroby, jeśli są w środku, i osuszamy. Masujemy piersi, by równo rozłożył się na nich tłuszcz. Odcinamy wszystkie kawałki tłuszczu, które widzimy, dolne części skrzydełek odcinamy w stawie, żeby się nie paliły w trakcie pieczenia. Nakłuwamy na udach i grzbiecie, by tłuszcz mógł łatwiej się wytapiać. Nacieramy sokiem z cytryny wewnątrz i na zewnątrz. Nacieramy solą, pieprzem i majerankiem (1 łyżeczkę majeranku zostawiamy do jabłek). Tak przygotowaną odstawiamy do zmacerowania na ok. 2 godziny do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy je na ćwiartki i wkładamy do miski. Dodajemy majeranek, poszatkowany ząbek czosnku, pieprz, sól i żurawinę. Mieszamy dokładnie. Kaczkę faszerujemy jabłkami i związujemy nogi sznurkiem. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Wkładamy kaczkę lekko skrapiając ją oliwą z oliwek piersią do góry. Pieczemy ok. 15 minut i zmniejszamy temperaturę do 170 stopni. W sumie kaczkę o wadze ok. 2,5 kg pieczemy ok. 1 godzinę i 35-40 minut. Aby mieć pewność, że kaczka się dopiekła, nakłuwamy ją w najgrubszym miejscu i obserwujemy, jakiego koloru sok z niej uchodzi. Powinien być klarowny, ew. lekko różowy. W trakcie pieczenia przygotowujemy kapustę. Drobno ją szatkujemy i wrzucamy do wrzątku, który wcześniej doprawiamy solą i cukrem. Blanszujemy niezbyt długo, tylko do czasu, aż kapusta straci chrupkość i lekko zmięknie. Wyłączamy gaz, dolewamy ocet i odstawiamy na moment. W tym czasie drobno kroimy cebulkę, odcedzamy kapustę i do jeszcze ciepłej dodajemy pokrojoną cebulę, 2-3 łyżki oliwy i pieprz. Mieszamy wszystko i studzimy. Upieczoną kaczkę podajemy z surówką z kapusty.

Wyszukaj przepis z naszego katalogu