Strona główna

składniki i przygotowanie:



Ilość: 24 mini babeczki

Składniki
½ szklanki mąki tortowej
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta miałkiej soli
3 łyżki mleka 2%
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka pasty waniliowej
żółtka z 4 dużych jajek
białko z 4 dużych jajek
12 łyżek cukru

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C i włóż papierowe papilotki do foremek do pieczenia minimufinek. Przesiej oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz sól. W drugiej misce zmieszaj trzepaczką mleko z pastą waniliową i odstaw na bok. Ubij białka z 6 łyżkami cukru na niezbyt sztywną pianę. W drugiej misce utrzyj żółtka z pozostałymi 6 łyżkami cukru, aż zwiększą objętość dwukrotnie i zrobią się pastelowo żółte. Dodaj pianę z białek do żółtek w dwóch porcjach i wymieszaj. Przełóż łyżkę ciasta do mlecznej mieszaniny, przemieszaj, a następnie wlej ją do miski z ciastem. Mieszaj krótko i energicznie, aż składniki się połączą. Nałóż ciasto do przygotowanych foremek na mufinki za pomocą dwóch łyżeczek albo szprycy cukierniczej, napełniając foremki w 3/4. Piecz 12-13 min, aż ciasto zrobi się sprężyste. Odstaw do wystygnięcia.

PROSTY KREM
115 g gładkiego twarożku śmietankowego o temperaturze pokojowej
120 g miękkiego masła
3 szklanki cukru pudru, przesianego
1 łyżeczka pasty waniliowej
1-2 łyżki mleka

Przygotowanie
Utrzyj mikserem twaróg z masłem na puszystą masę. Na wolnych obrotach wsypuj po jednej szklance cukru pudru i starannie mieszaj. Dodaj pastę waniliową i mleko – po jednej łyżce, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Nakładaj na waniliowe babeczki.

Wyszukaj przepis z naszego katalogu