Strona główna

składniki i przygotowanie:



Składniki
świeże przegrzebki
sól morska i świeżo mielony pieprz
oliwa do posmarowania przegrzebków plus 4 łyżki do polania
garść świeżej kolendry
kilka ząbków czosnku
sok z jednej cytryny

Przygotowanie
Wsunąć nóż pod krawędź muszli, podważyć i rozchylić. Wsunąć nóż między muszlę, a przegrzebka i przesunąć od spodu, wyjąć mięso z muszli. Ostrym nożem obciąć wszelkie żyłki dookoła, opłukać. Muszle wyszorować z obu stron. Oczyszczone przegrzebki posypać solą i kilkoma drobinami grubo zmielonego pieprzu, skropić oliwą. Ułożyć na ruszcie (grill powinien być gorący: węgle należy rozpalić 40 minut wcześniej, tak, aby nie paliły się żywym płomieniem, a jedynie lśniły czerwonawą poświatą). Piec kilka minut z każdej strony (nie za długo, bo będą jak guma), następnie ułożyć w muszlach i polać oliwą oraz dressingiem.

Dressing
Do miseczki wrzucić posiekany czosnek i posiekaną kolendrę, wlać sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem i energicznie roztrzepać.

Wyszukaj przepis z naszego katalogu